DE SMAAK

Daar draait het om

Het meest smaakvolle bier van Nederland brouwen. Dat is de missie van speciaalbier brouwerij St. Christoffel. Oprichter Leo Brand begon met deze missie in 1986. Zo werd hij met brouwerij Christoffel een van de dé pioniers binnen het Nederlandse speciaalbier. Nog steeds is het de zoektocht naar de pure en unieke smaken die St. Christoffel drijft. Voor onze bieren maken wij gebruik van de beste mout en hop en originele recepten. Deze zijn gebaseerd op traditie en verder verfijnd dankzij hedendaagse kennis en brouwtechniek.

GEBASEERD OP HET OERBIER
VAN GRONDLEGGER LEO BRAND

Ondergistend. Ongefilterd. Dubbelgehopt met Magnum, Challenger en Saaz hop

Nagisting op de fles. Een dubbelgehopt pilsener bier met een aangename bitterheid van 45 EBU. Dit gecombineerd met een bitterfrisse, hoppige nasmaak en een alcoholpercentage van 5,4% , maakt St. Christoffel BLOND tot een toegankelijk en doordrinkbaar bier. Gebaseerd op het oerrecept van Leo Brand.

St. Christoffel BLOND | dubbel gehopt bitter fris bier | 5,4% Alc. Vol.

Bestel uw Christoffel bier hier

St. Christoffel Tripel | Kruidig | Fris | 8.5% Alc. Vol.

Bestel uw Christoffel bier hier

TRADITIONEEL KOPERKLEURIG WEISSBIER GECOMBINEERD MET EEN MILDE INDIA PALE ALE

Bovengistend. Ongefilterd. Dryhopped met Mandarina Bavaria, Merkur en Centennial. Nagisting op de fles

Een gedurfd, vernieuwend type bier waarin het traditionele van een koperkleurig dunkelweissen is gecombineerd met dryhopping en een unieke combinatie van hopsoorten. St. Christoffel W-IPA heeft een bitterheid van 45 EBU en een alcoholpercentage van 6,5%. Proef de fruit- en harstonen die in mooi contrast zijn met de bitterheid van deze weissen. Verkozen tot beste witbier op witbierfestival Wit & Weizen in Breda

St. Christoffel W-IPA | milde droog gehopte Weissen IPA | 6,5% Alc. Vol.

Bestel uw Christoffel bier hier

TRADITIONELE VOL STEVIGE DUBBELBOK

Ondergistend. Ongefilterd. Gebrouwen met superieure Saaz hop. Nagisting op de fles

Deze traditionele ondergistende dubbelbok heeft een EBU van 22 en een alcoholpercentage van 7,8%. St.Christoffel Bock werd in 2013 en 2014 uitgeroepen tot beste dubbelbok van Nederland tijdens PINT Amsterdam. De jury beoordeelde het bier als verrassend, origineel en complex. Drink dit doordrinkbare, donkerbruine bier met de subtiele rode gloed en frisse schuimkraag. Proef hoe de mooie tonen van koffie en pure chocola zich bij elke slok ontwikkelen.

St. Christoffel BOCK | traditionele en stevige Dubbelbok | 7,8% alc. vol.

Bestel uw Christoffel bier hier

VERFRISSEND, FRUITIG LENTEBIER

St. Christoffel Lentebier is een verfrissend, goed doordrinkbaar bier met een subtiel toegevoegde hop.

 Met zijn 6% alcoholvolume perfect voor op een zonovergoten terras.

St. Christoffel Lentebier | fris en fruitig lentebier | 6% Alc. Vol.

Bestel uw Christoffel bier hier

GESCHIEDENIS VAN BROUWERIJ SINT CHRISTOFFEL

‘I hope you enjoy my beer as much as I enjoy brewing’

Leo Brand begon in 1986 met brouwerij Sint Christoffel in Roermond in een hal achter zijn woonhuis. Binnen een paar maanden realiseerde hij er met zijn vrouw een professionele moderne bierbrouwerij.

Het Begin

Tijdens de opening op 26 september 1986 had niemand durven hopen dat de dag erna een bord met: ‘Vanwege de onverwacht grote afname is de verkoop tot aanstaande maandag gestopt’ aan de poort gehangen moest worden. Het bier was direct uitverkocht.

Na de middelbare school vertrok Brand naar München. Hij groeide op met bier en wilde het vak nu zelf leren. Aan de TU studeerde hij bier- en mouterijtechnologie. Na zijn studie leerde hij het vakmanschap in Duitsland in verschillende brouwerijen. Daarna runde hij een mouterij in eigen beheer. Hij wist waar hij het over had toen hij in 1986 zijn droom realiseerde en brouwerij Sint Christoffel startte. Zijn missie? Het brouwen van het meest smaakvolle karakterbier van Nederland.

De eerste jaren

‘Ik had veel geluk’ vertelt Brand. ‘Niet alleen met de medewerking van de gemeente Roermond maar bijvoorbeeld ook met onze koperen brouwketel uit 1901. Die vond ik in een oude brouwerij in Beieren. Natuurlijk is een roestvrijstalen ketel economischer. Maar de koperen ketel bracht niet alleen sfeer in de brouwerij; ik ben ervan overtuigd dat deze het bier ook karakter gaf.’ Zijn ogen glinsteren als hij herinneringen ophaalt. ‘Hoe klein we ook waren, we hebben altijd geïnvesteerd in kwaliteit. Kwaliteit van grondstoffen en productie maar ook kwaliteit van apparatuur. Zo hadden wij al snel een procescomputer die ervoor zorgde dat het bier na ieder brouwsel hetzelfde smaakte. Bovendien kreeg ons bier tijd om te rusten. 8 in plaats van de 4 weken zoals bij veel grote brouwerijen gebeurde.  En om de reuk- en smaakstoffen te behouden, filterden wij het bier niet.’ Maar wat het échte geheim van goed bier is? ‘De feeling die je als brouwer met je bier hebt.’

‘We zijn begonnen met Christoffel Blond. Maximaal 5.000 hectoliter per jaar hoopten we te realiseren voor omzetgebied Midden-Limburg. Het bier was alleen in lokale slijterijen en cafés te krijgen. Bierliefhebbers uit de rest van Nederland moesten het bier zelf komen halen. Met één vaste medewerker en hulp van familie en vrienden deden we de eerste jaren alles zelf en veel met de hand. Etiketten plakken bijvoorbeeld. Of onze karakteristieke beugelflesjes en 2 liter flessen in elkaar zetten.

We werkten volgens een strak schema. Doordeweeks brouwen, flessen wassen en vullen.  In het weekend onderhoud van machines en administratie. Om contact te houden met de afnemers bracht ik op zaterdag in ons minibusje zelf het bier rond. Gelukkig woonden we naast de brouwerij en werkte mijn vrouw volledig mee. Anders had het niet gekund.’

Ambachtelijk & puur

DUITS REINHEITSGEBOT

De verwachtingen van het bier waren vanaf de eerste dag hoog. In het regionale dagblad werd Christoffel bier geïntroduceerd als ‘een hoogwaardig kwaliteitsproduct dat zich in velerlei opzichten onderscheidt van de gangbare biermerken in Nederland. Christoffel is dubbelgehopt ondergistend bier met een alcoholpercentage van 5% vol. De kleur is krachtig geel, smaak  en reuk hebben een volaromatisch karakter. Het wordt vervaardigd van alleen natuurlijke grondstoffen: gerstemout, hop, gist en water. Zonder toevoegingen van kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Er wordt niets aan onttrokken of toegevoegd om de houdbaarheid kunstmatig te verlengen of de schuimkraag te verstevigen. Het wordt niet gepasteuriseerd en de natuurlijke smaak- en reukstoffen worden er niet uitgefilterd.’ Precies zoals het Duitse Reinheitsgebot uit 1516 voorschrijft.

ALLEEN DE BESTE GRONDSTOFFEN

Daar waar nu iedereen praat over ambachtelijk en puur is dat bij Christoffel tot de dag van vandaag als vanzelfsprekend. Het bier wordt gebrouwen met puur en alleen de beste grondstoffen. Hierin was Brand zijn tijd ver vooruit. Hij wil vandaag de dag nog altijd niets horen van chemische toevoegingen als conserveringsmiddelen of kleur- en smaakstoffen. Gewoon: Bier zoals bier moet zijn. Een gemakkelijk karakterbier dat bij het derde glas nog beter smaakt dan bij het eerste.’

DE BOODSCHAP ZIT IN DE FLES

Dat deze missie aansloeg blijkt als Christoffel in 1988 gekozen wordt als Nederlands beste flessenbier. En in 1989 en ook in 1993 toen het testpanel voor de laatste keer de Nederlandse flessenbieren testte won Christoffel.

En dat zonder reclamebudget. ‘De boodschap zit in de fles; een goed product verkoopt zich zelf’ is de stellige overtuiging van Brand. Dat blijkt ook uit de omzet die eerste jaren in hoog tempo steeg. Van alleen de lokale markt was in 1989 geen sprake meer: de eerste container vertrok naar de noordoostkust van Amerika. In België en Duitsland wordt Christoffel bier dan al verkocht. Christoffel groeide in de daaropvolgende jaren niet alleen door de export. Naast Christoffel Blond werd in 1994 Christoffel Robertus geïntroduceerd: een dubbelgemout bier met een volle moutsmaak. In 1996 volgde de introductie van Christoffel Pombie. Een mix van Christoffel Blond en appelsap. Het nu bekende Radler. In 1999 ten slotte kwam Christoffel taboe op de markt: een bier met tabaksessence

Ons doel

BIER MET KARAKTER

Inmiddels is Leo Brand  geen eigenaar meer van de brouwerij. Desondanks is hij als pionier binnen het Nederlandse speciaalbier ook nu nog met hart en ziel betrokken bij de plannen en ambities van de brouwerij. De passie voor het bier blijft.  Met de nieuwe eigenaren is er een nauwe samenwerking. Passie voor bier(brouwen) is hun gezamenlijke basis. En zijn gedachtegoed dat ´Christoffel een gemakkelijk karakterbier moet zijn dat bij het derde glas nog beter smaakt dan bij het eerste´ is de inspiratiebron voor zijn opvolgers.

In de afgelopen jaren heeft brouwerij Christoffel niet stilgestaan. Naast het originele Christoffel Blond bier zijn daar 3 karakteristieke bieren bijgekomen. Bieren die worden gebrouwen op basis van de eerdere bieren van Brand en verder zijn verfijnd met hedendaagse kennis en brouwtechniek.

Tijdbalk

Jaar

Gebeurtenis

1986

Opening brouwerij met een capaciteit van 5.000 hectoliter, bier is direct uitverkocht

1987

2e bij de jaarlijks door de Alliantie van Biertapperijen georganiseerde flessenpilsproeftest

1988

1e bij de flessenpilsproeftest

In gebruikname van de eerste etiketteermachine; tot dan werden alle etiketten met de hand op de 2L fles geplakt

1989

1e bij de flessenpilsproeftest

Eerste container met bier vertrekt naar de VS en Japan

1991

Het woonhuis van de familie wordt bij de brouwerij getrokken om capaciteit te winnen

Een derde van jaarproductie gaat naar het buitenland onder meer: Denemarken, Oostenrijk, Duitsland, Groot Brittannië en de VS

1993

1e  bij de flessenpilsproeftest

Wegens capaciteitsproblemen worden de 0,33l flessen vanaf nu gevuld bij collega brouwer

1994

Introductie van Christoffel Robertus 6%

1995

Wegens capaciteitsproblemen verhuizing brouwerij naar industrieterrein. Uitbreiding capaciteit naar 10.000 HL

1996

Introductie Christoffel Pombie 2,5 %

1999

Introductie Christoffel Taboe 6%

2001

Overname door nieuwe eigenaren

 

 Introductie W-IPA , NOBELx

 

 

2013

Christoffel Bok uitgeroepen tot beste dubbelbok van Nederland

Het bier wordt vanaf nu gebrouwen bij een Belgische proefbrouwerij in Lochristi. Nog altijd wordt gebrouwen volgens de traditionele recepten bedacht door Leo Brand

2014

Christoffel W-IPA uitgeroepen tot beste witbier van Nederland

“Het meest smaakvolle bier van Nederland brouwen. Dat is de missie van speciaalbier brouwerij St. Christoffel”

Blijf ‘up to date’ met de wereld van Christoffel

St. Christoffel staat nooit stil. We houden je graag op de hoogte van onze nieuwtjes.

St. Christoffel  | W-IPA | BOCK | NOBELx | BLOND | LENTE